Sant Jaume de Portell
(Sant Ramon - Segarra)

Sant Ramon - Sant Jaume de Portell

Sant Ramon - Sant Jaume de Portell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Sant Ramon - Sant Jaume de Portell (Foto: Isidre Blanc, 2012)

Situació Portell. Plaça de l'Església
Dedicada originalment a sant Cugat, està documentada des de l'any 1035 i es degué construir poc després del castell. L'any 1072 s'esmenta Sant Cucufato in Portel. Des de l'any 1098 tots els seus drets van passar a mans de la canònica de Solsona.

Malgrat el seu origen romànic (probablement del segle XII), l'edifici que ens ha pervingut és fruit d'una profunda reforma posterior, la qual va consistir en l'afegitó d'una nau al cantó nord i una sagristia al sud que amaga una part de l'absis. La construcció de la torre campanar va integrar l'antiga espadanya, el perfil de la qual en cara es pot observar amb nitidesa. La porta actual, que va substituir l'antiga, és de l'any 1883.