Foment Republicà de Sants
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Foment Republicà de Sants (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusAteneus i centres socials
AutorEnric Figueras Ribas
Situació Cros, 7-11 / Sant Crist, 52-56
Edifici situat entre el carrer Sant Crist i el carrer Cros, un carrer obert l'any 1877 i que porta el nom d'Amadeu Cros, propietari dels solars. En una de les noves parcel·les, Francesc Batllori i Munné va encarregar l’any 1894 la construcció d’aquest edifici, que al llarg dels anys va acollir diverses entitats. Primer va ser l'Ateneu de Sants, a partir de 1905 el Foment Artístic de Sants, cinc anys després el Centro de la Unión Patriótica, de tendència primoriverista, i després de 1925 el Foment Republicà de Sants. En aquella època es va fundar en aquest edifici el partit Esquerra Republicana de Catalunya. Després de la guerra civil va allotjar la Falange Española Tradicionalista.

L'edifici presenta una façana sumptuosa amb elements de l'arquitectura clàssica i una iconografia amb relleus vegetals i cares, habitual als edificis socials d'estil eclèctic.