Font del Vell
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Font del Vell (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorDamià Campeny Estrany
Situació Plaça de Sants
L'escultura que presideix la font va ser obrada l'any 1816 per Damià Campeny per formar part d'un monument que havia d'anar a la Rambla, on es va estar fins a l'any 1877. Posteriorment, el conjunt va ser trossejat i la figura masculina, coneguda popularment com el Vell (i més tard com el Xato, en haver-se-li trencat el nas), va anar a parar al parc de la Ciutadella. Finalment, i després de passar uns quants anys al magatzem municipal, l'any 1975 va ser instal·lada al seu emplaçament actual, a la plaça de Sants.

L'escultura representa la figura d'un home madur, amb cabells i barba a la grega, que es recolza en un gerro d'on cau aigua (evocant probablement un riu) i sosté, a la mà dreta, el corn de l'abundància.