Església de Santa Madrona
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Madrona, de nit

Barcelona - Església de Santa Madrona, de nit (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església de Santa Madrona, des de Montjuïc

Barcelona - Església de Santa Madrona, des de Montjuïc (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Església de Santa Madrona (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1925)

AutorAdrià Casademunt Vidal
Situació Tapioles, 10
Església de notables proporcions (a vegades s'anomena la catedral del Poble Sec), és un temple d'estil neogòtic, de tres naus, amb planta de creu llatina, absis semicircular amb girola, i cúpula sobre el creuer. Va ser construïda entre els anys 1884 i 1888, any en què va ser inaugurada per la reina regent Maria Cristina i el seu fill, el futur rei Alfons XIII, que només tenia dos anys. Va resultar malmesa durant la Setmana Tràgica. Posteriorment, es va restaurar i es va alçar el campanar, damunt del frontis. Durant la guerra civil es va decidir escapçar-li la coberta piramidal, en previsió dels bombardeigs sobre la ciutat.

A la part del darrere de l'absis s'hi va incrustar el portal de l'església de l'antic convent de Sant Joan de
Jerusalem, enderrocat a l'època (vegeu fitxa específica). El 2014, T113-Taller d'Arquitectura va intervenir a l'interior.