Porta de l'antic convent de Sant Joan de Jerusalem
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Porta de l'antic convent de Sant Joan de Jerusalem (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Goigs referits al convent de Sant Joan de Jerusalem

Barcelona - Goigs referits al convent de Sant Joan de Jerusalem (Foto: enviada per Nora Vela, 2022)

Situació Margarit, 7
El convent dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem, situat a la desapareguda riera de Sant Joan, va ser venut i enderrocat l'any 1881. L'església es va ser aterrada l'any 1888, i es va decidir salvar-ne el portal, ubicant-lo a l'església del Poble Sec, que tot just aquell any s'enllestia, concretament a la part exterior de l'absis, on encara es pot contemplar.

És una obra que pot datar-se pels volts de 1730, quan era prior del convent Josep de Vilallonga i de Saportella, l'escut del qual presideix la porta. D'estil plenament barroc, amb les típiques volutes ornamentant l'entaulament i la fornícula, va perdre les imatges escultòriques, atribuïdes a Pere Costa o Miquel Sala, l'any 1936.