La Lleteria del Poble Sec
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - La Lleteria del Poble Sec, detall

Barcelona - La Lleteria del Poble Sec, detall (Foto: Victòria, 2016)

TipusEstabliment comercial
Situació Salvà, 42
Al carrer Salvà, sorprèn per la seva originalitat i els seus colors vius, el mosaic que envolta el portal d'una antiga botiga, de cap a l'any 1910, ara recuperada i en ple funcionament com a comerç alternatiu. Representa un paisatge rural idíl·lic amb dos personatges, un noi i una noia, vestida d'holandesa i carregant la llet.

Segons testimonis familiars dels primers propietaris, Bonaventura Piñol Montaña i Dolors Pellicer Travé, aquesta és una peça provinent del pavelló holandès de l'Exposició Internacional de 1929, que la senyora Pellicer va descobrir i comprar quan es procedia al seu desmantellament, tot readaptant-la a la lleteria i incorporant les inicials BP a una cantonada. La porta de ferro és igualment un element notable.

A l'interior, es conserven mobles i ornamentació originals, com l'arrimador de mosaic amb angelets alats -amb ales de papallona-, asseguts sobre garlandes de fullam i roses, com les que tan sovint va emprar l'arquitecte Raspall, la sanefa del sostre i el paviment hidràulic.

El local - i el mosaic, especialment-, va passar per diverses mans al llarg del segle XX i per èpoques d'abandonament, fins que fou recuperat a inicis dels 2000.