Castell de Concabella
(Els Plans de Sió - Segarra)

Concabella - Castell (Foto: Fons Arxiu Comarcal de la Segarra, Inicis segle XX)

Concabella - Castell (Foto: Alberto González Rovira, 2015)

Concabella - Castell (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu C.E.C.-, 1934)

Situació Concabella. Plaça Major
És un dels castells més importants de la comarca i un dels poc visitables. Allotja el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió.

Va ser construït al primer terç del segle XI (està documentat des de 1040) i depenia de la canònica d'Urgell. El llinatge dels Concabella apareix cap a la fi del segle XI i en manté la senyoria fins al segle XIV. Aleshores passa als Peramola i més tard als Oluja. Posteriorment va anar canviant de mans fins que al segle XVI va arribar als Erill, els quals el van transformar en un gran palau senyorial i en van mantenir la possessió fins al segle XIX. Adquirit en la desamortització pels veïns del poble, el seu interior es va anar fent malbé, va ser dividit en diferents habitatges i corrals i molts dels seus carreus van ser aprofitat per a les cases del poble. Durant la Guerra Civil va servir com a allotjament per als presos del camp de treball de la zona. A partir de l'any 2004 es van anar realitzant els treballs de restauració que han permès la seva conservació i rehabilitació.

Com hem dit, al segle XVI els Erill van transformar l'antic castell medieval en un gran palau residencial, que té en un dels seus angles una potent torre, la qual es deuria correspondre amb la torre d'homenatge original. A la cantonada adjacent hi ha una altra torre, aquesta d'una inhabitual planta octogonal, dissortadament convertida en habitatge particular. De la reforma renaixentista podem veure encara el gran portal adovellat i alguns finestrals amb ampits, brancals motllurats o guardapols. Un d'ells és força excepcional, per la seva delicada decoració a base de fulles, caparrons i petites figures d'animals. També s'ha conservat una latrina que exteriorment sembla un matacà. L'interior s'ha perdut en gran mesura, però encara ens permet contemplar una sala amb arcs, un mur amb festejador i restes dels cellers i altres dependències subterrànies.