Parc de Bombers
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Parc de Bombers (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Parc de Bombers (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorEmilio Gutiérrez Díaz, eng./ Roldán + Berengué (reforma)
Situació Lleida, 30
Constitueix el parc de bombers més antic dels que es conserven a Espanya i l'única caserna històrica que hi ha a Barcelona. Va ser construïda l'any 1929 en el marc de l'Exposició Universal. Actualment, està ocupat per l'Espai Bombers, un museu dedicat als bombers i a la prevenció.

És un edifici de línies clàssiques, amb una façana simètrica, ordenada en tres cossos. El cos central, dividit també en tres parts per quatre pilastres, compta amb tres grans portals d'entrada i sortida de vehicles i un pis tancat amb vidres. Al coronament, un capcer amb frontó triangular emmarca l'escut de Barcelona. A la part del darrere, en un extrem, hi ha una esvelta torre de vigilància, a manera de campanar.

La nau té forma de U al voltant d'un pati central, al qual s'aboca el balcó corregut de la segona planta. En la rehabilitació de 2016, Roldán i Berengué van adequar-la com a espai per a exposicions: diàfan, lluminós, flexible, obert a l'exterior.