Refugi antiaeri 307
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Sector habilitat com habitatge

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Sector habilitat com habitatge (Foto: Pere Herrero -Museu d'Història de Barcelona-, 2012)

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Galeria doble

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Galeria doble (Foto: Pere Herrero -Museu d'Història de Barcelona-, 2012)

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Galeria

Barcelona - Refugi antiaeri 307. Galeria (Foto: Pere Herrero -Museu d'Història de Barcelona-, 2012)

TipusElement singular
Situació Nou de la Rambla, 179
La ciutat de Barcelona va patir, al llarg de la guerra civil, gairebé 200 bombardeigs, la major part a càrrec de l'aviació feixista italiana. El barri del Poble Sec va ser un dels més castigats. L'any 1937 es va crear la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, la qual es va encarregar de la construcció de diversos refugis per tota la ciutat.

El refugi antiaeri 307, construït l'any 1937, és del tipus galeria subterrània i estava ubicat sota el carrer Nou de la Rambla, entre els números 179 i 193. Comptava amb font d'aigua, infermeria, lavabos, llar de foc i sala d'infants. Acabada la guerra va tenir diversos usos, des del conreu de xampinyons, a magatzem fabril o, fins i tot, es va utilitzar com a habitatge precari a la dècada dels anys seixanta. Actualment, es conserven uns 200 m de galeries, en bona part revestides de maons, que es poden visitar perquè formen part del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). La seva descoberta es deu a Valerie Powles, que també fou determinant per salvar les restes d'El Molino.