Sant Esteve de Pelagalls
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Sant Esteve de Pelagalls

Plans de Sió - Sant Esteve de Pelagalls (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Pelagalls
El lloc de Pelagalls està documentat des de l'any 1057 i la seva església, des de 1098. L'església actual es correspon amb una reconstrucció realitzada al segle XII, concretament l'any 1180, data de la consagració, coneguda mercès a una lipsanoteca trobada en els treballs de restauració.

És un edifici d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular, que compta amb una portalada esculpida d'enorme interès. Està formada per tres arquivoltes que descansen en sengles columnes, les quals són dobles en el cas de la més externa, tot plegat formant un cos ressaltat que sobresurt de l'alçat de la nau. L'arquivolta exterior està remarcada amb un seguit de semiesferes que tenen un petit apèndix. El timpà està ornamentat amb un grup escultòric amb Crist dins una màndorla subjectada per dos sants. Pel que fa als capitells, estan esculpits amb motius vegetals i animals i tots ells tenen els àbacs esculpits amb decoració geomètrica, flors o fullatges.

L'església romànica va ser reformada al segle XVIII (hi ha un carreu amb la data de 1790) i de nou l'any 1847. Fruit d'aquestes reformes són la coberta de volta de canó amb llunetes, les capelles laterals i el campanar de torre.