Castell de Montjuïc
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Castell de Montjuïc (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Castell de Montjuïc (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Torre de Montjuïc, Anthonis van den Wijngaerde 1563 (Austrian National Library -Viena-)

Barcelona - Castell de Montjuïc. A Malleson-Mallet (Beaulieu), c. 1696. AHCB

Barcelona - Castell de Montjuïc. A Malleson-Mallet (Beaulieu), c. 1696. AHCB (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorJuan Martín Cermeño, eng.
Situació Av. del Castell de Montjuïc
Fins al segle XVII, al cim de la muntanya de Montjuïc només hi havia una torre de guaita (tal com mostra el gravat de 1563), documentada des del segle XI i propera al vell cementiri jueu que d'on li prové el nom. La primera fortificació de Montjuïc va ser alçada l’any 1641 per defensar la ciutat de Barcelona de les tropes de Felip IV, en el context de la guerra dels Segadors que enfrontava les institucions catalanes amb la monarquia espanyola. El fortí, construït en menys d’un mes, va ser conquerit per les tropes castellanes i des d’aleshores va ser propietat de la monarquia, la qual hi va instal·lar una guarnició amb caràcter permanent. Durant la guerra de Successió va ser reforçat i va servir de bastió primer de les tropes filipistes i després de les austriacistes, fins que va quedar pràcticament enrunat.

A partir de 1751 es van iniciar les obres de construcció de l’actual castell, seguint el projecte de l’enginyer militar Juan Martín Cermeño i la remodelació dels tres baluards preexistents. Es va configurar com un trapezoide irregular, adaptat a la topografia de la muntanya, amb un glacis en pendent davant de la porta d’accés, enllestit l’any 1779. L’edifici interior, que va substituir el vell fortí, té forma de quadrilàter, amb pati d’armes, torre de vigilància i dues cisternes d’aigua. Tenia 86 canons i podia hostatjar una guarnició de 2000 homes. Les obres es van donar per acabades l’any 1799.

Al llarg del segle XIX es va fer servir per bombardejar la ciutat (1842-43) posteriorment es va utilitzar com a presó militar. L'any 1940 el que fou president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, va ser afusellat, després d'un judici sumaríssim. L'any 1963 es va convertir en museu militar. Cedit a la ciutat de Barcelona, a partir de 2011 s'inicien les obres de rehabilitació (per Forgas arquitectes) que l'han convertit en un espai per a la memòria de tots els barcelonins.