Les Quatre Columnes
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Les Quatre Columnes

Barcelona - Les Quatre Columnes (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorJosep Puig i Cadafalch (original) / Rosselló-Sangenís, arq. (reconstrucció)
Situació Plaça Josep Puig i Cadafalch
La primera construcció que es va realitzar dins el projecte d'urbanització de la muntanya de Montjuïc van ser quatre grans columnes, amb capitells jònics, que simbolitzaven les quatre barres de la senyera. Es van alçar l'any 1919 i havien estat projectades anys abans per Josep Puig i Cadafalch el qual, originalment, havia previst coronar-les amb quatre figures alades que finalment no es van arribar a construir. Estaven ubicades a l'actual emplaçament de la Font Màgica, però van ser enderrocades durant la dictadura de Primo de Rivera l'any 1928, un any abans de l'inici de l'Exposició Universal.

Amb l'adveniment de la democràcia van començar a sorgir veus que reclamaven la seva reconstrucció, tot i que no va ser fins a l'any 2008 el Parlament de Catalunya en va promoure la restitució. Aquesta va ser duta a terme l'any 2010 a pocs metres de la seva ubicació original i respectant al màxim el disseny de Puig. Estan fetes amb pedra artificial i tenen una alçada de 20 m. El projecte va ser dirigit per l'equip d'arquitectes Rosselló-Sangenís.