Columbari romà de l'Aranyó
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Columbari romà de l'Aranyó (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Camí entre Montcortès i l'Aranyó
Els columbaris són construccions funeràries d'època romana on es depositaven les urnes amb les cendres dels difunts. El seu aspecte els fa semblar colomars i d'aquí ve el nom.

El columbari de l'Aranyó està situat a la vora d'un camí, entre aquest poble i el de Montcortès. Les fornícules estan excavades a la roca, amb un petit ressalt que servia per col·locar-hi la la tapa, i tenen unes dimensions aproximades de 50x50x60 cm. Molt a prop es van trobar l'any 2000 restes de ceràmica iberoromana datades al segle I dC.

Cal dir que a l'obra Catalunya Romànica (XXIV, 440) es considera que aquestes fornícules estan relacionades amb l'apicultura i són molt més tardanes. En canvi destaquen l'existència a la part superior de la roca de tombes antropomorfes d'època medieval.