Vila closa del Canós
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Vila closa del Canós

Plans de Sió - Vila closa del Canós (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació El Canós
L'any 1026 hi ha un document que esmenta el lloc de Cannosello que pot ser la primera referència escrita del Canós. L'any 1120 es fa esment del castell del Canós (Cannons o Cannos) que al llarg del temps va pertànyer als Satorre i posteriorment als Marc i als Moixó. No hi ha rastres del castell com a tal però es possible que es correspongués amb l'actual casal de la plaça Major, anomenat Can Moixó.

Sí s'ha conservat, en canvi, l'estructura medieval que és pràcticament la mateixa que hi devia haver cap a la fi del segle XI. Es tracta d'un petit nucli clos, amb una entrada principal a la banda de llevant que aboca a la plaça Major i un únic carrer que acaba en un altre portal, molt estret. Les cases, tanmateix, han anat transformant-se amb el pas dels segles. El seu aspecte actual, amb poques variants, és el que es correspon amb les transformacions dutes a terme entre els segles XVI i XVIII.