Castell de Vergós Guerrejat
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Castell de Vergós Guerrejat, escut dels Meca

Estaràs - Castell de Vergós Guerrejat, escut dels Meca (Foto: Albert Esteves, 2015)

Estaràs - Castell de Vergós Guerrejat (Foto: Montserrat Pérez -Patmapa.gencat.cat-, 2006)

Situació Vergós Guerrejat
Necessita intervenció urgent
Està documentat des de l'any 1103. Durant el segle XIV depenia dels senyors d'Oluja Sobirana. Durant el segle XVI va passar al llinatge dels Meca, els quals en van emprendre la restauració tot transformat l'antic castell medieval en un gran casal senyorial. Va pertànyer als Meca fins al segle XVIII i després va passar als Sabater, marquesos de Campmany. Actualment és de titularitat municipal. Juntament amb l'església de Santa Magdalena i la Rectoria, forma una gran plaça al capdamunt del turó, a redós del qual s'estenen les cases del poble.

L'edifici, de planta irregular, consta de planta baixa i dos pisos. Sembla probable que fos objecte d'una important reforma a començament del segle XVIII, en temps de Manuel Meca, coincidint amb la construcció de l'església. L'aparell constructiu està fet amb carreus petits, irregulars i poc treballats. Les obertures estan emmarcades amb grans carreus de pedra de qualitat, igual que les cantoneres. El portal, ara mig enrunat, és de llinda recta, monolítica, motllurada a l'intradós. Als peus de la porta hi veiem, caigut, un tros de llinda amb l'escut dels Meca. Una gran part de l'edifici es troba en molt mal estat. Cal esperar que, sent com és de titularitat pública, aviat es puguin reprendre les obres de rehabilitació.