Torres Venecianes
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Torres d'accés al recinte de l'Exposició (Foto: Albert Esteves, 2015)

Barcelona - Torres d'accés al recinte de l'Exposició. Interior

Barcelona - Torres d'accés al recinte de l'Exposició. Interior (Foto: Anna Corcoll, 2018)

Barcelona - Torres d'accés al recinte de l'Exposició i Palau Nacional

Barcelona - Torres d'accés al recinte de l'Exposició i Palau Nacional (Foto: Vicenç Valcárcel, 2011)

Barcelona - Torres Venecianes

Barcelona - Torres Venecianes (Foto: Sergi Suárez, 2023)

TipusElement singular
AutorRamon Reventós Farrerons
Situació Plaça d'Espanya / Av. Reina Maria Cristina
L'accés al recinte firal de Montjuïc està presidit per dues esveltes torres que imiten el campanar de Sant Marc de Venècia, fet pel qual se les coneix com les Torres Venecianes. El propòsit inicial era que fossin enderrocades un cop acabada l'Exposició de 1929 per a la qual van ser projectades poc temps abans.

El tronc central està construït amb maó vist, la galeria superior amb pedra artificial i el coronament piramidal amb coure. Tot i que només tenen una funció ornamental, estan concebudes per tal que la gent pugui pujar fins a les galeries i gaudir de la panoràmica.

Iconogràficament, les dues torres prenen el model del campanar de Sant Marc de Venècia, però la solució d'emplaçar-hi elements exempts d'alçada considerable es pren del projecte per al Pla d'Enllaços de la Ciutat, obra de Léon Jaussely, on es troben les "Columnes monumentals en el límit del centre monumental". Les torres són d'obra de pedra artificial i totxo vist, de planta quadrada i coberta piramidal de planxa d'aram sobre columnata.