Sepultura Nicolau Juncosa
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Sepultura Nicolau Juncosa

Cementiri de Montjuïc - Sepultura Nicolau Juncosa (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorAntoni Pujol (escult.)
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 4ª, nº 32
Nicolau Juncosa (Poboleda,1865 - 1932) va ser un important industrial i polític, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. Ell mateix va encarregar el sepulcre al marbrista Antoni Pujol, el qual executà l'obra entre els anys 1913-1914 la qual, però, no degué quedar enllestida fins després de la mort de Juncosa perquè, segons sembla, per reproduir amb exactitud els seus trets facials, Pujol va utilitzar una màscara mortuòria de guix.

El conjunt escultòric reprodueix el difunt, en actitud meditabunda, recolzat damunt d'un llibre i amb el baix-relleu d'una fàbrica al seu darrere. L'embolcalla amb un gest de tendresa el vel de la mort, representada en forma d'esquelet. És una de les escultures més populars i reproduïdes del cementiri.