Rocacrespa
(Cubelles - Garraf)

Cubelles - Rocacrespa (Foto: Albert Esteves, 2006)

Cubelles - Rocacrespa, Sant Gabriel

Cubelles - Rocacrespa, Sant Gabriel (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Rocacrespa. Carretera de l'Arboç
Al nord del terme municipal, a la riba dreta del riu Foix, hi ha l'antiga quadra de Rocacrespa, documentada des del segle X. El mas més important és Can Rovirosa, una nissaga que ha detentat la propietat del lloc des del segle XVI. Conserva unes interessants pintures murals del segle XVIII. Prop de la casa hi ha una capella dedicada a Sant Gabriel (i posteriorment a Sant Jaume) que té a la llinda la data de 1556, feta construir probablement per Gabriel Vilanova, senyor de Recacrespa en aquella època. Els Vilanova posseïen, a més, un casal fortificat que s'enfonsà el 1636.