Panteó August Urrutia
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Panteó August Urrutia

Cementiri de Montjuïc - Panteó August Urrutia (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorAntoni Vila Palmés / Martínez Fortuny (escult.)
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 5ª, nº 137
El panteó d'August Urrutia, un comerciant de cacau enriquit a Veneçuela, va ser projectat l'any 1908 i enllestit tres anys després. Constitueix el més elaborat exponent de l'hel·lenisme aplicat a l'arquitectura funerària. Conforma una loggia de columnes d'inspiració jònica, en forma de passadís corbat, al qual s'accedeix per una escalinata, descrivint un espai central on hi ha el sepulcre. Al damunt d'aquest s'hi vincla un àngel desconsolat, amb el cos gairebé nu i les ales desplegades, obra del marbrista Martínez Fortuny. Aquest àngel, exactament, figura al sepulcre de Ricardo Teixidor en aquest mateix cementiri; al Sanfeliu Nogués, al cementiri de les Corts i al d'Eduardo Díaz Sésmilo, al de Logronyo, tal com ens informa Valentí Pons.

Al sostre de la loggia destaca un mosaic circular centrat, també, per la figura d'un àngel i la inscripció Señor tened misericordia de nosotros. Dissortadament s'ha perdut la creu i el grup escultòric que coronaven el conjunt.