Panteó Emili Juncadella
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Panteó Emili Juncadella

Cementiri de Montjuïc - Panteó Emili Juncadella (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 5ª, núm. 23
Projectat pel reputat arquitecte Enric Sagnier l'any 1909, s'estructura en dos eixos molt remarcats. Un eix horitzontal amb el pedestal esglaonat i l'accés ogival a la cripta funerària, i un eix vertical descrit per un obelisc coronat amb una creu pattée. L'obelisc està decorat amb baix-relleus i garlandes. Als seus peus hi veiem la Verge en actitud de pregària.

La família Juncadella va ser una de les més importants nissagues de la Barcelona del segle XIX. La saga la inicià Jeroni Juncadella, industrial tèxtil i financer, mort l'any 1875, i va tenir continuïtat en el seu fill, Emili Juncadella Oliva, destacat prohom de la burgesia catalana lligada a la banca i als ferrocarrils. Aquest es va casar amb Concepció Vidal Torrents, la germana de la qual, Dolors era l'esposa de l'arquitecte Sagnier.