Panteó Sayrach
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Panteó Sayrach

Cementiri de Montjuïc - Panteó Sayrach (Foto: Valentí Pons, 2011)

AutorManuel Sayrach Carreras
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 3ª, nº 271
Manuel Sayrach Carreras (Sants, 1886 - 1937), va ser un arquitecte i escriptor, considerat el darrer modernista. Ell mateix va projectar el panteó familiar, entre els anys 1934-1936. Finalment, només es va construir una part del projecte, que originalment preveia un gran templet de marbre, amb columnes salomòniques. El que ara podem veure ens pot resultar sorprenent perquè s'allunya dels postulats habituals en aquesta mena de construccions. El panteó està presidit per un enorme disc de marbre -la Sagrada Forma- amb un sant Crist de bronze, executat pel mateix arquitecte, sense creu, amb un Sagrat Cor gravat al pit i la seva signatura als robatges-, flanquejat per les lletres alfa i omega. A la part del darrere hi ha una referència a les muntanyes de Montserrat, feta amb granit, sobre l'obertura circular que dona accés a l'interior, una cripta amb nínxols.

La figura femenina és Montserrat Fatjó dels Xiprers, esposa de Sayrach, amb el vel de núvia. Envoltant-la, el sol, la lluna i l'arc de sant Martí, a més d'uns rellotges de sorra de pòrfir i serpentina.