Banc Rural i Mediterrani
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Gràcia, 16. Relleu (Foto: Albert Esteves, 2015)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorAgustí Borrell Sensat
Situació Passeig de Gràcia, 16 / Gran Via, 634
El Banc Rural i Mediterrani va ser fruit de la fusió del Banc Rural i el Banc Mediterrani, l'any 1953. L'any següent es va iniciar l'edifici del Passeig de Gràcia / Gran Via, que no es va enllestir del tot fins a l'any 1960. Va ser projectat per l'arquitecte Agustín Borrell Sensat (Barcelona, 1910-1970) qui, poc abans, havia projectat la seu del Col·legi d'Advocats. És un edifici classicista, de línies geomètriques i austeritat formal, força influït per l'escola de Chicago. Flanquejant la porta hi ha dos relleus d'Eudald Serra que evoquen la indústria i el transport. Al pis 13 s'hi va ubicar, entre 1961 i 1980 la popular Terrassa Martini, un dels llocs més cosmopolites de Barcelona.

L'any 1982 el Banc Rural i Mediterrani va ser absorbit pel Banco Exterior de España i, finalment, ja dins del conglomerat públic Argentaria, va passar al BBVA, l'any 1999. Actualment, l'edifici allotja un comerç de moda i les antigues oficines han estat convertides en habitatges de luxe.