Marinada (o Dansarina)
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Jardins de l'Umbracle

Barcelona - Jardins de l'Umbracle (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorAntoni Alsina Amils
Situació Pg. Santa Madrona, jardins de l'Umbracle
Aquesta escultura, de l'any 1927, va ser concebuda per ubicar-se a la plaça Catalunya. El 1929, G. Bechini, amb motiu de l'Exposició (i també per allunyar-la d'un espai tan cèntric, ja que els nus eren moralment problemàtics) la va col·locar als jardins de l'Umbracle, al passeig de Santa Madrona de Montjuïc.

Es tracta de la figura en bronze d'una noia, en gràcil moviment, jugant amb una tela. Tot i que es pot qualificar de noucentista, no deixa de sorprendre la sinuositat i el dinamisme de la figura, considerada pels crítics com una obra de gran qualitat.

Els arcs que l'envolten són el que resta d'un umbracle aixecat per N.M. Rubió i Tudurí el 1928 com a part dels jardins projectats per Forestier (el qual havia planejat un altre diferent, de planta octogonal, segons V. Pons). El que es va construir finalment era una galeria porticada en forma corba i amb parets i sostre coberts de gelosies, com explica Barcelofília. Per a M. del Mar Arnús, recorda una loggia italiana, molt del gust noucentista.

Als anys 60 o 70, va patir un incendi devastador. El que en quedava fou utilitzat com a magatzem municipal per Parcs I Jardins, fins a la reforma dels 80.