Església de Sant Vicenç
(Rupià - Baix Empordà)

Rupià - Església de Sant Vicenç (Foto: Albert Esteves, 2015)

Rupià - Església de Sant Vicenç (Foto: Fons Germà Garcia i Fernàndez, Arxiu C.E.C.)

AutorPortada: Joan Alesma i Esperença, m.o.
Situació Plaça d'Amunt
La primera església parroquial documentada (1139) degué ser una petita capella romànica vinculada al primer castell. Al segle XV es va construir un temple nou, d'estil gòtic, amb una nau de dimensions notables, coberta amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal. A cavall entre els segles XVI i XVII es va ampliar amb la construcció de les capelles laterals i la sagristia (1609). La portalada i la rosassa, fetes amb pedra calcària de Pedret, són de l'any 1688, obrades pel mestre de cases gironí Joan Alesma, mercès a la deixa testamentària de mn. Vicenç Massanet. El campanar i el coronament de la façana són obra barroca del segle XVIII.