Can Xiana
(Rupià - Baix Empordà)

Rupià - Can Xiana, façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2015)

Rupià - Finestral de Can Xiana, detall

Rupià - Finestral de Can Xiana, detall (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça d'Amunt, 32
Casal construït de cul a la muralla i de cara a l'església de Sant Vicenç i que destaca per posseir un del finestrals renaixentistes més interessants de la comarca, obra de la segona meitat del segle XVI. És una finestra rectangular quartejada, amb pinacles laterals, un dels quals decorat amb la figura d'un àngel músic, coronament conopial amb figures de dracs i relleus d'animals sota l'ampit: dos ases i dos lleons encarats. La façana lateral dóna a un pas estret que constituïa el porta d'Amunt. En aquesta façana hi ha un finestral gòtic tardà, de tipus conopial, tapiat.

La casa va ser reformada l'any 1790, segons veiem a la llinda del balcó, el qual mostra una interessant barana barroca.