Castell de Malacara
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Castell de Malacara i esglesia de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2015)

Estaràs - Restes de l'antic poblat de Malacara

Estaràs - Restes de l'antic poblat de Malacara (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Accés pel camí que surt de la bàscula de Ferran
Del castell romànic de Malacara, documentat des de l'any 1069 amb el nom de Kara Mala, no en resta cap vestigi. Havia estat possessió de la família Rabinat, entre els segles XIII i XV. Després va pertànyer als Cecsomes. Va ser fet enderrocar pel duc d'Alburquerque, virrei de Catalunya, l'any 1616, perquè era un cau de lladres i bandolers. Segons un dels seus soldats va restar por tierra hasta los cimientos.

A partir de l'any 1628 va passar a mans de la família Sabater que el va reconstruir com a casal senyorial, aprofitant gran part del material derruït. Podem veure el seu gran portal adovellat i les finestres emmarcades amb grans carreus de pedra tallada. Dels Sabater va passar als Riquer i d'aquests als Triter-Regàs. Es troba en molt bon estat de conservació. Hi té adossada l'església de Santa Maria.

Al costat del casal hi ha restes de les cases que havien format el nucli de Malacara.