Santa Maria de Freixenet de Segarra
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Santa Maria de Freixenet

Sant Guim de Freixenet - Santa Maria de Freixenet (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Santa Maria de Freixenet (Foto: Eduard Royo - Arxiu C.E.C.-, inicis del segle XX)

Situació Freixenet de Segarra. Plaça de l'Església
L'església de Freixenet de Segarra és una església romànica, molt transformada per l'ampliació i reforma duta a terme l'any 1892. Fins l'any 1957 en què fou incorporada a la diòcesi de Solsona, va estar sempre vinculada al bisbat de Vic.

De l'edifici romànic, construït probablement a cavall dels segles XI i XII, es conserven la capçalera triabsidal, el transsepte, cobert amb volta de canó, i el creuer, si bé aquest molt alterat. L'aparell és fet amb carreus petits de pedra del país, de mida irregular, només carejats. De la capçalera es mantenen en relatiu bon estat l'absis central, amb lesenes, i una absidiola, mentre que l'altra s'ha perdut i encara es pot veure el rastre de la seva arrencada. En fotos antigues es pot veure que al lloc que ocupava aquesta absidiola hi havia l'antic cementiri.

A la fi del segle XIX es va destruir la nau i el frontis i es va construir una nau nova en sentit transversal a l'original, deixant-se l'antiga capçalera com a capella del Santíssim.