Sant Cristòfol de la Rabassa
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Sant Cristòfol de la Rabassa

Sant Guim de Freixenet - Sant Cristòfol de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Sant Cristòfol de la Rabassa (Foto: Eduard Royo - Arxiu C.E.C.-, Inicis del segle XX)

Situació La Rabassa. Plaça de l'Església
La primera església de la Rabassa va ser construïda a mitjan segle XI, al mateix temps que s'alçava el desaparegut castell. D'aquell primitiu temple, que va tenir la consideració de parroquial, no n'ha pervingut cap rastre.

L'edifici actual, situat extramurs, a l'entrada del poble, està format per una nau, coberta amb volta de canó, amb capelles laterals i capçalera plana. Les capelles estan cobertes amb volta estrellada. Al frontis hi té un ample campanar d'espadanya, amb dos grans ulls i un de més petit al capdamunt. El portal és rectangular, motllurat i flanquejat per dues pilastres, Al damunt hi ha un fris, amb el dibuix desgastat, que serveix d'entaulament d'un frontó triangular actualment buit, rematat amb tres pinacles amb esferes. Per la seva estructura podem suposar que va ser construïda cap a la fi del segle XVI o començament del XVII.

A l'interior de l'església hi destaca un sepulcre medieval, la pica beneitera encastada al mur i la pica baptismal amb l'exterior gravat amb elements geomètrics..