Portal de la Rabassa
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Portal de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Portal interior de la Rabassa

Sant Guim de Freixenet - Portal interior de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació La Rabassa
El poble de la Rabassa està situat dalt d'un petit turó i es va formar a redós de l'antic castell medieval, que no s'ha conservat. Sabem que l'any 1685 tenia deu cases, que deuen poc més o menys ser les mateixes que té ara. Originalment formaven un recinte clos, obert amb un portal que encara podem travessar, actualment a través d'una moderna escala de pedra que condueix a la part alta del poble. La part coberta fa una petita corba, delimitada per dos arcs: l'exterior, adovellat i lleugerament apuntat, i l'interior, fet amb paredat de pedra, que sembla restaurat modernament.