La Rabassa
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - La Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - La Rabassa, Cal Nadal

Sant Guim de Freixenet - La Rabassa, Cal Nadal (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Ctra. LV-1007, km 3
La Rabassa, a la vall de l'Ondara, forma un petit agrupament de cases, aturonat, al capdamunt del qual hi havia, des de mitjan segle XI, el seu castell originari, que no ha deixat rastres visibles. Està documentat des de l'any 1162, amb el topònim Ravaça. Al segle XIII formava part dels dominis dels senyors de l'Oluja Sobirana. Al segle XVII comptava amb deu focs. Al segle XVIII era propietat de la família Meca.

El poble conserva la mateixa estructura que deuria tenir cap al segles XVI-XVII, quan es degué reconstruir l'església de Sant Cristòfol. Cal dir que la major part de les cases han estat restaurades modernament i els carrers s'han pavimentat amb pedra del país.