Convent de Sant Guim de la Rabassa
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Convent de Sant Guim de la Rabassa

Sant Guim de Freixenet - Convent de Sant Guim de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Sant Guim de la Rabassa. Carrer del Castell
Els jesuïtes es van establir a Sant Guim de la Rabassa mercès a un llegat testamentari de Francesca i Carles de Calders i Merlès, senyors del castell de Sant Guim i dels llocs de Feixenet i Altadill, de l'any 1641. L'actual edifici conventual és del segle XVIII i els jesuïtes s'hi van mantenir fins a l'expulsió d'Espanya de l'orde, l'any 1767. És un edifici rectangular, que forma una unitat amb la capella dedicada a sant Andreu i sant Guillem situada a un dels extrems, adossat a les restes de l'antiga casa senyorial. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes i està cobert amb teulada a dues aigües. Al costat del mur lateral de l'església, a l'altra costat del camí, hi ha les arcades del que foren les antigues cavallerisses.

Després de l'expulsió dels jesuïtes, l'edifici va ser embargat i destinat a col·legi i habitatges. Això va obligar a fer diverses reformes, entre les quals obrir alguna porta més a la façana. Uns d'elles seria la que té gravada a la llinda la data de 1791. L'edifici es troba actualment en desús però en un bon estat de conservació.