Castell de la Tallada
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Castell de la Tallada (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Pas cobert prop del Castell de la Tallada

Sant Guim de Freixenet - Pas cobert prop del Castell de la Tallada (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació La Tallada
El castell de la Tallada va ser alçat a la mateixa època que la resta de castells del terme, cap a mitjan segle XI, quan es va produir la conquesta i repoblament de la zona. La documentació més antiga que es conserva del terme és de 1064 i la del castell pròpiament dit (castrum de Taiada) és de 1193. Al segle XIV n'eren senyors els Calders. Al segle XVI va estar en mans dels Motargull i dels Soldevila. L'any 1830 pertanyia als Queraltó.

L'edifici actual és un gran casal molt remodelat, conegut com Ca la Picutina, alçat molt probablement sobre estructures medievals, tal com es pot comprovar en observar les diferències entre l'aparell de la part més baixa de l'edifici i la resta. Cal destacar el perfil de l'antiga torre d'homenatge, original en el seu tram inferior.