Castell de Talteüll
(Massoteres - Segarra)

Massoteres - Castell de Talteüll

Massoteres - Castell de Talteüll (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Talteüll. Part més alta del poble
Situat a la part més elevada del poble de Talteüll, es coneix popularment com la Torre dels Moros. Està documentat des de l'any 1065 i va formar part dels dominis dels comtes d'Urgell. L'any 1093 és esmentat amb el topònim Talemtevolo. Durant els segles XIII i XIV va pertànyer a la família Pinós, fins que l'any 1377, Pere Galceran de Pinós el va vendre a Arnau d'Erill, sempre sota el domini eminent del comtat d'Urgell.

D'aquell antic castell es conserva la part inferior d'una ampla torre cilíndrica, lleugerament atalussada, tapada en part pels murs de dos coberts. La torre està construïda amb carreus rectangulars de mida mitjana, ben arrenglerats. A la banda nord hi ha un mur atalussat que podria correspondre a una construcció posterior, potser per convertir el castell medieval en una residència senyorial.