Església de Sant Pere de Talteüll
(Massoteres - Segarra)

Massoteres - Sant Pere de Talteüll

Massoteres - Sant Pere de Talteüll (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Talteüll. Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des de l'any 1065, deu anys després va ser cedida a la canònica de Santa Maria de Solsona i va ser reconsagrada pel llegat pontifici, el bisbe Amat d'Oloron, l'any 1077. Un tercera consagració es produiria al segle següent, l'any 1163. Va exercir de parroquial fins a la darreria del segle XIX, quan va passar a dependre de Sant Salvador de Massoteres.

L'església de Talteüll té una estructura força singular dins el romànic del segle XI i està considerada una de les esglésies més excepcionals d'aquest estil a tota Catalunya. Consta de dues naus paral·leles, separades per dos arcs formers, cobertes amb volta de canó i cadascuna d'elles reforçada amb un arc toral. Ambdues naus estan capçades amb sengles absis semicirculars, decorats exteriorment amb lesenes i arcuacions llombardes, oberts tots dos amb una finestra de doble esqueixada. A la part del frontis, on hi ha l'espadanya, s'obren també dues finestres, en aquest cas d'una sola esqueixada, inserides dins sengles fornícules, molt amples atesa l'estretor de les finestres. L'església compta amb un singular transsepte, cobert també amb volta de canó. Un dels braços d'aquest transsepte va ser molt alterat en la reforma d'època gòtica. En aquesta reforma s'hi va obrir un nou portal, adovellat i amb guardapols, propi dels segles XIV-XV, on encara es poden veure tres escuts nobiliaris molt desgastats.

És probable que fos en aquesta mateixa època quan es va decidir capgirar l'orientació del temple, tancant el braç nord del transsepte, situant al creuer la nova capçalera i deixant els dos absis com a capelles laterals. El braç de transsepte cegat en aquella reforma s'ha recuperat en època contemporània.