Església de Sant Joan
(Foixà - Baix Empordà)

Foixà - Porta de l'antic cementiri

Foixà - Porta de l'antic cementiri (Foto: Albert Esteves, 2015)

Foixà - Església de Sant Joan (Foto: Eloy Guirao, 2019)

Situació Barri de l'Església
Foixà està dividit en dos nuclis principals, el del castell i el de l'Església. aquest està centrat per l'església de Sant Joan, documentada des de l'any 1058. L'edifici actual és del segle XVI. Té una sola nau, capçada amb un absis semicircular, coberta amb volta apuntada i ampliada amb capelles laterals.

Va ser fortificada amb posterioritat amb un terrabastall que li atorga un aspecte de fortalesa. La portada està formada per tres arquivoltes apuntades en degradació, llinda recta i timpà sense decoració. Hi ha un fris a mode de capitell ornamentat amb relleus de figures humanes, animals i fullatge.

Adossada a l'església hi ha la Casa de la Vila, restaurada modernament, amb tres grans porxos. En un d'ells s'hi ha instal·lat l'antiga porta del cementiri, del segle XIX.