Creu del Rei Joan I
(Foixà - Baix Empordà)

Foixà - Creu del Rei Joan I (Foto: Albert Esteves, 2015)

Foixà - Creu del Rei Joan I (Foto: Albert Bastardes "Les Creus al Vent", 1913)

TipusCreus monumentals
Situació Camí Ral. Poc abans d'arribar a la Vila
Situada prop de la Vila, als peus de la carretera que uneix els dos nuclis del poble. Segons la tradició, va ser erigida al mateix lloc on va ser ferit de mort el rei Joan I mentre caçava. El que diu la història és que, efectivament, Joan I el Caçador va morir als boscos de Foixà, l'any 1396, quan tenia 46 anys, segurament d'un accident o potser d'un atac de cor o de feridura.

La creu, restaurada l'any 1955, es troba molt desgastada. S'enlaira dalt d'un pedestal i una graonada circular, de tres escalons. Té un nus o capitell força atípic, format per tres cossos, un d'ells molt allargat. Com totes les creus de terme, presenta en una cara la imatge del crist crucificat i a l'anvers la figura de la Mare de Déu amb el Nen.