Sant Llorenç de les Arenes
(Foixà - Baix Empordà)

Foixà - Sant Llorenç de les Arenes

Foixà - Sant Llorenç de les Arenes (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Sant Llorenç de les Arenes, accés des de Foixà o des de Flaçà
Edifici romànic tardà, construït probablement cap a la fi del segle XII o començament del XIII. Als segles XVII-XVIII s'hi van afegir dues capelles laterals i un terrabastall a la part de llevant de la nau. S'ha perdut el petit claustre que hi havia a la banda de migdia. D'aquest claustre es conservaven sis capitells, amb decoració geomètrica i vegetal, que van ser robats l'any 2004.

L'edifici original consta d'una nau única, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Al frontis hi ha la porta, un finestral de doble esqueixada i un campanar d'espadanya de dos ulls. La porta està formada per tres arcs en degradació, llinda monolítica i timpà llis.

L'església de Sant Llorenç va substituir a la de Sant Romà com a parroquial del poble de Sidillà. Segons alguns autors, va ser donada a l'orde del Temple i va passar després a la de l'Hospital. L'edifici de la comanda era al lloc on ara hi ha la rectoria (hi ha un carreu amb la creu de malta) i el seu pati ocupa l'espai de l'antic claustre.