Mas Clavells
(Torà - Segarra)

Torà - Mas Clavells

Torà - Mas Clavells

Torà - Mas Clavells (Foto: Isidre Blanc, 2012)

Situació Camí de Vallferosa
Masia situada prop de l'antic nucli de Vallferosa. L'edifici principal té planta en forma d'ela, amb alguns edificis annexos d'ús agrícola, que conformen un barri, tancat amb un portal adovellat de punt rodó, de dovelles ben tallades. Les finestres estan emmarcades amb grans carreus de pedra picada, algunes amb ampits i brancals motllurats.

Integrada al mas hi ha una capella, a la banda nord, dedicada a sant Ramon Nonat, que va ser transformada en magatzem. En resta la porta, tapiada.

Va ser propietat de la darrera baronessa de Vallferosa, Maria Farreras, vídua de Lluís de Camporrells que en morir, al segle XVII, va deixar les seves propietats als jesuïtes de Betlem, a Barcelona, que van engrandir el mas i van fer construir la capella. Els jesuïtes en van mantenir la propietat fins a la desamortització.