Torre de Vallferosa
(Torà - Segarra)

Torà - Torre de Vallferosa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Torre de Vallferosa (Foto: Valentí Pons, 2015)

PeríodeSegle V a IX
Situació LV-3005 direcció Solsona, camí dret que condueix al Mas Clavells i camí rural
El primer que sorprèn quan arribes als peus de la formidable torre de Vallferosa és la seva ubicació. No està situada en un lloc elevat, com la majoria de torres castelleres, sinó en un terreny pla, tot i que està protegida en un costat pel barranc de Quadros. Sembla que la seva situació respon més aviat a la seva funció de vigilància d'una via de comunicació entre el Solsonès i les valls segarrenques.

La seva principal característica és que es tracta d'una torre folrada, o torre doble, és a dir, una dins l'altra. Hi ha molta controvèrsia en la datació de les dues torres. Els estudioses no es posen d'acord en si van ser construïdes en època diferent o alhora. Proves recents de carboni 14 realitzades en mostres de fusta trobades a la torre han reculat la data de construcció al segle VIII, és a dir seria una torre sarraïna.

Documentalment, no surt esmentada fins al segle XI (kastrum de Valle Frausa). També és d'aquest segle l'esment d'un Bertran de Vallferosa. Al segle XIV era en mans dels Brull d'Osona i formava part del comtat de Cardona. Amb el pas del temps, va perdre el seu caràcter defensiu i s'hi va construir al costat un casal residencial, actualment desaparegut. Posteriorment els senyors es traslladaren al mas de Clavells, situat molt a prop del castell.

La torre té una alçada de 33 metres i és de les poques de Catalunya que es conserva gairebé íntegra i amb l'acabat exterior intacte. Consta de quatre plantes i terrat, amb merlets, i és més estreta de dalt que de baix. La porta està ubicada a uns 10 m de terra i les espitlleres, situades al capdamunt, tenen una forma inèdita al país. Són de grans dimensions i estaven protegides per unes parets de fusta en angle, que permetien disparar pel forat de la base. Es conserva un tram de l'escala interior i una latrina. A la primera planta hi ha un forat profund que podria haver estat un cup o una cisterna, o potser una presó.

L’interior de la torre de Vallferosa es pot visitar amb guia. Horari: Maig , juny, juliol i agost: cada diumenge de 10 a 13h. Març, abril, setembre, octubre i novembre: 1r i 3r diumenge de mes de 10 a 13h. De desembre a febrer tancat, excepte grups concertats.Més informació: tel. 973 473 028 (Ajuntament de Torà).