Sant Pere del Soler
(Torà - Segarra)

Torà - Sant Pere del Soler (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - El Mas Soler

Torà - El Mas Soler (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí del Soler, accés des de la ctra. de Solsona
Petita capella situada al costat del mas Soler, restaurada modernament. Està documentada des de l'any 1130, quan formava part de l'alou conegut com la Vila de Sanç, que aquell any va ser donat a la canònica de Solsona. La datació de l'actual edifici és força dificultosa. A Catalunya Romànica se la considera una obra del romànic tardà, de finals del segle XII o començament del XIII, però no s'exclou que pugui ser posterior. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i amb absis recte. A l'absis i al frontis la construcció està feta amb grans carreus, de mida irregular. Al mur nord destaca una finestra de doble esqueixada. El portal és adovellat, de punt rodó, i el campanar està fet amb dues lloses verticals i una petita coberta formant una espadanya.