Sant Serni de Llanera
(Torà - Segarra)

Torà - Sant Serni de Llanera

Torà - Sant Serni de Llanera (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Sant Serni
Aquesta església té com origen una cel·la monàstica, d'origen molt antic. Està documentada des de l'any 805, quan es fa una donació d'aquesta capella al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles (tot i que algun autor dubta de l'autenticitat d'aquest document). Segons sembla, la cel·la havia estat fundada pel monjo adopcionista (i per tant heretge) Sidoni, el qual, en convertir-se a l'ortodòxia va fer l'esmentada donació a Sant Serni. En tot cas, aquesta dependència està constatada per un altre document, de l'any 1040.

L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció del segle XVIII. De la construcció romànica només es conserva el mur del frontis original, transformat en absis en la reforma. Hi podem veure encara la finestra geminada romànica. L'any 1764, segons indica la data inscrita a la llinda de la porta, es va fer l'ampliació i reforma que li donà el seu aspecte actual. És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes, que té quatre capelles laterals, cor i campanar de torre. Cal destacar la ferramenta de la porta, d'origen medieval.

A més de a sant Serni, l'església està dedicada també a santa Maria.