Sant Martí de Llanera
(Torà - Segarra)

Torà - Sant Martí de Llanera (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Retaule de Sant Martí de Llanera

Torà - Retaule de Sant Martí de Llanera (Foto: Cèsar August Torras -Arxiu C.E.C.-, 1912)

Situació Camí que surt de la ctra. de Torà a Ardèvol
Necessita intervenció urgent
Situada al costat del castell de Llanera, l'església de Sant Martí és una construcció del segle XVI, amb estructura interior gòtica i alguns elements renaixentistes, com el portal. Consta d'una sola nau, coberta amb tres trams de volta de creueria, amb capelles laterals, i capçada amb un absis poligonal. Aquest absis s'eleva en tota la seva planta convertint-se en un campanar de torre. La porta és rectangular, motllurada i capçada amb un frontó triangular migpartit, que acollia la imatge del sant. Adossada a l'església hi ha l'antiga rectoria, que en desdibuixa el perfil. Posteriorment a la construcció de l'església s'hi afegí el cor, comunicat amb la nau per una escala de cargol. En la decoració interior s'hi pot veure l'escut heràldic dels Vilaró, senyors de Llanera. Actualment es troba en un estat de lamentable abandonament.

Hi ha notícies d'una primera església romànica, que no ha deixat cap vestigi.

El retaule barroc de Sant Martí de Llanera es va traslladar el 1973 a l’església nova de Sant Pere Màrtir de Peracamps (Llobera-Hostal Nou) segons dades de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.