Casa de la Vila (antic Hospital dels Pobres)
(Torà - Segarra)

Torà - Casa de la Vila

Torà - Casa de la Vila (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça de la Vall, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Al segle XVI, l'antic hospital del carrer del Forn estava en runes i es va decidir construir un hospital nou, extramurs, a tocar del portal de l'Ofrera. Al seu costat es va alçar també una capella, dedicada als sants Cosme i Damià, de la qual només en resta el portal renaixentista, a la llinda del qual hi ha la data de 1589. Poc després es va ocupar una estança de l’hospital com a casa de la vila.

L'edifici, restaurat l'any 1980, és un bell exemplar renaixentista construït amb carreus ben tallats i arrenglerats, obert amb un portal adovellat de punt rodó, amb un escut molt desgastat a la clau, tres finestres amb els emmarcaments motllurats i una galeria de solana al pis superior. La porta de l'antiga capella és rectangular, decorada amb un escut on s'hi veu una mà i capçada amb un frontó triangular amb el timpà llis.