Portals i passos coberts
(Torà - Segarra)

Torà - Pas cobert

Torà - Capelleta del carrer Sant Sebastià

Torà - Capelleta del carrer Sant Sebastià (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça de la Vall / Carrer Ofrera
La vila medieval de Torà estava emmurallada i la muralla tenia quatre portals, que encara es conserven. Un d'ells és el de l'Ofrera, nom que prové de clota o fondalada, i que donava a la clota del vescomte, abans no es construís l'Hospital i Casa de la Vila. El portal, que travessa una casa, s'obre a l'exterior amb un arc adovellat de punt rodó i a l'interior amb un arc apuntat. Cal destacar també el Portal Nou, on hi podem veure uns singulars enteixinats de guix, amb representacions de fulles i ocells. Els altres dos portals conservats són el Portal de la Riera i la Portella, sota la casa Trilla. Més tardà és el Portal de la Vila, al costat de la Casa de la Vila, del segle XVI.

A banda dels portals, els carrers de la vila vella travessen diversos passos coberts, generat per la manca d'espai que es va produir a partir del segle XIV i que obligava a construir damunt els carrers. Podem ressenyar el pas cobert del carrer Sant Sebastià, amb dos arcs ogivals i una antiga capelleta, o el de la plaça Coberó, dividit en tres trams que delimiten quatre arcs rebaixats.