Sant Cristòfol de Fonolleres
(Parlavà - Baix Empordà)

Parlavà - Sant Cristòfol de Fonolleres

Parlavà - Sant Cristòfol de Fonolleres (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Fonolleres
Hi ha restes d'una primitiva església pre-romànica, concretament una part de l'absis, de planta rectangular o lleugerament trapezial, que es van trobar i excavar l'any 1970, quan es va traslladar el cementiri medieval. Segurament es correspon amb l'antiga capella del castell. L'església actual, d'estil gòtic tardà, és del segle XVI i està fortificada. Consta d'una sola nau capçada amb un absis poligonal a l'interior i semicircular a l'exterior, sobrealçada a mode de torre de defensa. La nau està coberta amb volta apuntada, amb un arc triomfal i tres arcs torals decorats amb mènsules esculpides amb caps humans i esses fantàstics. El presbiteri està cobert amb volta de creueria. La portalada és al frontis, on també hi ha el campanar d'espadanya, de quatre ulls. És un portal ogival, força allargat, amb arquivoltes, llinda i timpà llis. Les impostes dels arcs estaven esculpides però es troben molt desgastades. En època més tardana s'hi van afegir les capelles laterals.