Santuari de Santa Maria d'Ivorra o del Sant Dubte
(Ivorra - Segarra)

Ivorra - Santuari de Santa Maria

Ivorra - Santuari de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2015)

Ivorra - Santuari de Santa Maria (Foto: Francesc Blasi -Arxiu C.E.C.-, anys 20)

Situació Ctra. LV.3003, km 5, a poc metres
InterèsEspecial interès Interessant
Està situat a poca distància del poble, entremig de camps de conreu, al lloc on hi hagué una primitiva capella romànica.

Diu la tradició que l'any 1010, mentre deia missa a l'ermita de Santa Maria d'Ivorra, mossèn Bernat Oliver va dubtar de la presència de Crist a l'Eucaristia i, de sobte, el vi va esdevenir sang i va començar a vessar cap al terra. L'any següent, sant Ermengol, bisbe d'Urgell, viatja a Roma i aconsegueix que el papa Sergi IV reconegui l'autenticitat del miracle. Des de llavors, es coneix com el santuari del Sant Dubte. En aquell mateix viatge, el papa es va quedar amb el calze i a canvi va oferir al bisbe unes relíquies (un cabell de la Verge Maria, una espina de la corona de Crist, un fragment de pedra del Sant Sepulcre) les quals, juntament amb les estovalles tacades de sang, van ser guardades a l'església de Sant Cugat d'Ivorra. Actualment es conserven dins un magnífic reliquiari gòtic de l'any 1426.

Pel que fa a l'edifici, com que s'havia anat quedant petit per les moltes peregrinacions que s'hi feien, es va decidir construir un nou temple l'any 1663. Un segle després, l'any 1762, es va construir l'actual façana barroca. Adossada a l'església hi ha l'antiga hostatgeria. L'any 1936 va ser llastimosament cremat el magnífic retaule barroc que es va construir contemporàniament a l'obra de l'església. Es conserva, en canvi, la imatge romànica de Santa Maria d’Ivorra, del segle XIII i, al Museu de Solsona, un retaule gòtic de l'any 1480.