Sant Genís de Casavells
(Corçà - Baix Empordà)

Corçà - Sant Genís de Casavells

Corçà - Sant Genís de Casavells (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Casavells. Plaça de l'Església
Esmentada des de l'any 1071, va ser possessió de la canònica agustiniana d'Ullà, almenys des de 1182. La parròquia de Casavells va haver de pagar censos al monestir d'Ullà ben bé fins al segle XIX, tot i que el rector Ros va aconseguir-ne la redempció en bona part l'any 1776.

L'edifici que ara podem veure és fruit de les diverses ampliacions i modificacions efectuades al llarg del temps. La base del temple és romànica, probablement de finals del segle XII o inicis del XIII. La nau, feta amb carreus de bona mida, està coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Hi ha una porta romànica tapiada a la paret de migdia. És destacable el campanar de torre, també d'època romànica, amb obertures geminades separades per columnetes cilíndriques, que podria ser anterior a la construcció de la nau actual.

Cap al segle XVI-XVII es va ampliar amb el terrabastall, les capelles laterals i la sagristia, ampliacions ben identificables perquè estan fetes amb un aparell de maçoneria sense treballar. La porta barroca, amb frontó corbat i fornícula té gravada la data de 1722.