Sant Martí de Caçà de Pelràs
(Corçà - Baix Empordà)

Corçà - Sant Martí de Caçà de Pelràs (Foto: Albert Esteves, 2015)

orçà - Sant Martí de Caçà de Pelràs (5)

orçà - Sant Martí de Caçà de Pelràs (5) (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Caçà de Pelràs. Plaça de l'Església
Caçà de Pelràs és un grup de masies centrt per l'església de Sant Martí i la rectoria. Pertanyia durant el segle IX a la baronia de Púbol i des de 1431 va estar sota jurisdicció reial.

L'església, esmentada l'any 1121, és citada com a parroquial des del segle XIII. És un edifici romànic, d'una nau, coberta amb volta apuntada, igual que l'arc triomfal, i capçada amb un absis semicircular. Va ser molt transformada durant la primera meitat del segle XVIII, quan es va sobrealçar amb un terrabastall i es va modificar la façana afegint-hi el campanar i una portada neoclàssica. També es van construir les capelles laterals i la sagristia, on hi ha la data de 1736. Es conserva la ferramenta d'aquella època als batents de la porta. És molt visible la diferència d'aparell entre l'obra original, a base de carreus de pedra calcària, ben escairats, i el corresponent a l'ampliació, feta amb pedra basàltica grisa i amb prou feines desbastada.