Font i safareigs de la Vila
(Guissona - Segarra)

Guissona - Font i safareigs de la Vila (Foto: Alberto González Rovira, 2015)

Guissona - Font i safareigs de la Vila, a començament del segle XX

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Plaça del Vell Pla
La font de la Vila en un doll natural al costat del qual es van establir els primers pobladors pre-històrics, cap a l'any 800 aC. Posteriorment va quedar integrada dins la ciutat romana de Iesso. A partir del segle XVIII es va transformar en un conjunt monumental, juntament amb l'abeurador dels animals i els dos safareigs. La font pròpiament dita està formada per cinc brocs que sorgeixen de les boques de cinc testes d'animals. Al mig del mur hi ha una fornícula amb una imatge de la Verge de la Salut. La font està protegida per una volta, al frontal de la qual hi ha l'escut de la vila, feta l'any 1886. Al costat del cobert hi ha la font secundària, amb quatre canelles més, similars a les anteriors, que es feia servir per rentar les verdures dels horts. Hi ha la data de 1776 que ens dóna idea del moment en que va ser bastit el conjunt. D'aquesta font secundària surt l'aigua cap a l'abeurador i els safareigs. Aquests van ser remodelats en la seva forma actual cap a l'any 1890.