Can Mestres
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Can Mestres (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Can Mestres (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

AutorJoan Rubió Bellver
Situació Monlau, 41-43
Constituïda com a cotonera Tarrats i Canals l'any 1892, després coneguda com a can Canals o can Mestres, es va instal·lar primer en les naus de l'antiga Farinera Gran o Industrial Harinera Barcelonesa. En acabat, entre 1906-1907, Rubió Bellver va construir una fàbrica entre la plaça Masadas i els carrers Pacífic, Cortit i Monlau. Era més petita que d'altres coetànies a Barcelona, d'uns cent treballadors inicialment -dones, en gran majoria- de planta baixa i pis. Amb coberta ondulada, xemeneia i torre d'aigües i un xalet de tres pisos al carrer Pacífic que feia d'oficina. Comptava amb un despatx, a més, al carrer Casp, 6.

Després d'una etapa de creixement, va decaure amb la guerra civil fins a fer fallida i veure aterrar part de les seves naus als anys cinquanta i aprofitar la resta com a magatzems i dipòsits, per, finalment, recuperar parcialment l'espai com a habitatges.

Rubió ja havia treballat, a principis de segle, per a la família Canals a la coneguda amb el nom de Casa dels Matons, domicili propi i enderrocada el 1959.